Wednesday, August 18, 2010

Bazaar Ramadhan Celebrity Corner, Jalan Gurney

Have you heard about the existence of such a bazaar Ramadhan?
It's near my house and i don't even know it, haha.
My mum told me about it, so i had to check it out.

The bazaar Ramadhan is located in Jalan Gurney, right next to Gurney Mall or Kompleks Gurney (Gurney Complex).
Again, i never knew the existence of a bloody Gurney Mall until just now.
No no, this is Jalan Gurney, in KL, not the one in Penang ok?


View Larger Map

Find your own way


Apparently, the mall is new, and the shops inside are a la Ampang Park.
You know what i mean, right?
Salons, boutiques, muslimah boutiques, slimming pills,
and shitty stuffs, but shitty stuffs that people buy.
Yeah.

Back to the bazaar again,
i don't know where the celebrity thingy came from, coz' i don't see any banner or anything that says the whole bazaar is named Celebrity Bazaar or something.

But it does have 'celebrities' all right.
When i went there, i saw Zed Zaidi and Aziz M. Osman.
hahaha

Situation at 6.30 pm, "sector clear"

Not exactly the kind of 'celebrity' that you'd be looking for,
they're more like the 'meh' celebrities,
but hey, at least, they are called 'celebrities', right?
Right?

The names of the stalls and the gerais are kinda funny.
It's named after movies and/or television shows.
I'm not really sure if there is any resemblance or what so ever,
but i think it's just gimmicks.

Esok masih ada, but i won't be there, certainly

You won't find Shaheizy Sam at the Adnan Sempit stall, and i can bet your huge ass that you won't find P. Ramlee at the Ali Baba Bujang Lapok stall.
So, whadda..?

"Eh, betul la dik, mak cik ada berlakon jadi extra!"

Overall, i think think that the Celebrity Bazaar is kinda 'meh'.
What do you expect from 'celebrity' businesses?
You know, unorganized, inexperienced and all that jazz.

The whole place is quite small, not that many stalls, it's dull and boring.
Some are not open, while some are empty!
And most importantly, there's just too much space to walk around, and too many parking spots to choose from!
How is this bad, you ask?
Well, one of the thrills of going to a Ramadhan bazaar is of course the traffic jam, the impossible parking and the sesak-ness!

 Well at least you can find rempits here hahaha

Okay, basically there's nothing much, and nobody goes there, really.
That's why.

Would you go there? Maybe you can spot some 'celebrity' there!

*updated*
It is officially called Bazaar Ramadhan Seniman.
*updated*

I certainly won't.

Unless Fazura is flipping burgers, or Lisa Surihani is selling drinks, or Juliana Evans is selling Roti John, or maybe Diana Danielle is shouting "Nasi Lemak dua ringgit!"
Then i might think twice.


42 comments:

natra md.nor said...

Bace blog ko je dah mcm x teringin langsung nk pegi.

Wakaka..

"Rempit"? Seriously? Kate Bazaar Ramadhan.. Ish3..

syazryn sabry said...

kalau diana danielle u jerit nasi lemak 2 ringgit lagi lah aku x nak pegi! like oh, ini bazar ramadhan or pasar ayam!zzz

syazryn sabry said...

*tu

Fatin Aliyya said...

agak meriah yer bazar ramdhn dkt ngn umah ko tue..cmcm2 'artis' ader..haha.:)

slmt berpuasa.:)

Arief Arf said...

natra,
haha jangan la camtu.
try la pergi mane taw ko jumpe artis hensem ke ape ke.
hahaha

syaz,
kalau die jual nasi lemak 20 ringgit pun aku sanggup beli!
hohohoho
and jangan nak typo sgt boleh tak?
hahaha

fatin aliyya,
haaa meriah kan..
tapi xbest mane pun.
ahahah

chris federick said...

Lol i thought it would b quite cool coz its something diff from other bazars. But as u said it, its more of gimmick. But still, i would kill to go to a bazar ramadhan!! Anyone will do.

cha said...

hahaha kalau juliana evans jual nasik lemak sambil jerit2 rasa dh berduyun kot org dtg beli

Zura said...

klau cm tue xmenjadilah tarikan drg gune tajuk filem tuk stall memasing...

Pinky Pixie said...

kelakar je name stall kat c tu eh, hehe. xpenah plak tgk tmpat cm ni..

hans said...

owh
xper lah
dkt shah alam nih pun ko leh jumpa artis
pelakon maimun mutalib selalu ada dkt bazaar seksyen 7
hahaha


P/S : Alhamdulillah! Sekarang Ada 4 Buffered Earning! Some Tips About How To Get BE From Nuffnang?

Ted said...

you KL boy, you!

enyheartsdiamond said...

baru sekali je jejak bazar ramadan.. sederhana sangat puasa tahun ni.. tp, weekends kalauuu! habis duit! :D

Wanie-san said...

Artis la sangat ye??hehehe
btw...Mybe tu strategy diorg nak tarik customers kan...hehe dah serik g bazar!xmoh g lagi!

nadirah_nor said...

aku nk bukak gerai kat situ
nama dia
jangan pandang belakang
gerenti gerai laen lingkup
muahahaha:DD

lauk dia
pontianak masak hitam
perghhh~

syahira ariff said...

why all the people around u look like celebrities?
if u saw me,which celebtrities u will see?
diana danielle?juliana evans?
hahahaha

Hananeechan said...

kalau fazura bukak gerai nama pisau cukur pastu harga mmg cukur gila2, ha..sila lah beli..haha

ayaa alyy said...

u really show what i am thinking about this bazar kott. hehe. better g bazar stadium shah alamm. lg bestt :P hehe

|arieza| said...

amboi! 'meh' nyer level je ek. klu i yg jual kt bazaar tu, u pgggil 'moo' je la ek? hihihih~
anyway, takyah g bazaar. ur moms nye masakan lg superb! :P

i'msosupernotcool said...

diana daniele n nasi lemak dua ringgit is so... err..
ok just forget it.. lol

Arief Arf said...

chris,
yeah, it is actually cool,
but maybe somewhere, something is wrong..
what a waste huh.

cha,
haaah, konfem.
orang pertama beratur!

zura,
tu la..
xberapa nak menjadi sangat la..

pinky,
try la pergi tengok!

hans,
maimun mutalib tu sape plakkk

ted,
erk.

eny,
sekali je pergi?
mesti hari2 makan luar ni.

Arief Arf said...

wanie,
tu la, strategi je, tapi x menjadi.
nape serik plak?

nadirah nor,
erkkkk
pontianak hitam?
konfem sume lari xnak beli!

syahira ariff,
what do u mean by people around me look like celebs?
hahaha

hana,
yess, aku sanggup beli!

ayaa,
have u been there as well?
shah alam jauhhh la

arieza,
yeah, meh.
hahaha
yup, home cook food is always the best!

imsosupernotcool,
diana danielle w00t w00t!

edaolala said...

haha. funny ! rasa macam nak pergi pulakk :p

Wawa~* said...

damn, kalau shaheizy mmg ada, i tentu dah travel pergi walaupun jem, lol...

hans said...

pelakon drama yg popular
ko google jer nama Maimun mutalib
ada punya keluar pic dia

P/S : Prank Bulan Puasa Yang Menjadi! Tahniah Casey! LUKENABEB!

Arief Arf said...

edaolala,
hahah try la pergi, best gak la.
haha

wawa,
haha harapan la nak ade sam kat situ.

hans,
aku dah google tapi tak berjaya jugak menjumpai jawapan yang definitif.
hahaha

~Sis said...

Nampak rubbish je. Kat mana ni exactly? U jalan kaki pakai Flipper from home meh? :P

hans said...
This comment has been removed by the author.
hans said...

adess
aku dah jumpa gambo dia tapi xreti macam mana nak tunjuk dkt ko

P/S : Kejadian Lucu Di Jalan Raya Yang Kadang - Kadang Tak Lucu!

YobSumo said...

Overall, i think think that the Celebrity Bazaar is kinda 'meh'.

meh?

like so-so?

eh aku nampak tiz zaqyah jual donut tu!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

wow

J. Love said...

how dare you bet on my huge ass! lol!

eh any chance on seeing leonardo dicaprio or tom hardy there!

Lia3003 said...

ahaha, if pompuan cantik jual2, laki memang suka kan.. hihi, ada gak ye nama bazar macam ni..kelakar..

Mariella Liyana said...

*bluuewweeekkk*
ops, sorry I puked right after I read your profile description.:P heeee~

anyway, celebrity bazar ramadhan eh??? bahahahah! they seriously thought they're in hollywood ke? where the fans are dying to grab anything off them???? oh, wake up!

I n n z said...

ingat kan ade jual kueh rempit ke kat gerai rempit tuh. hehe xD

Shahriza Mahmud said...

Salam,
Alhamdulillah..kerana orang Melayu ditertawakan dan dihina oleh anak Melayu merdeka. Anak bangsa sendiri mencaci insan seni yang bertungkus lumus menjaga kebajikan ahli.

BAZAR RAMADHAN SENIMAN, bermaksud ianya dianjurkan oleh PERSATUAN SENIMAN MALAYSIA untuk ahli-ahlinya mencari rezeki di bulan mulia ini dan ahli SENIMAN bukan sahaja mereka yang popular dan ternama masakini. Selagi bernama SENIMAN, mereka tetap orang seni. Walau telah 'meh' mereka masih berada di dalam industri dan menyumbang. Tanpa yang lama tidak akan ada yang baru.

Tujuan Bazar Ramadhan SENIMAN diadakan bukan untuk bermegah-megah dan bukan untuk menayang tubuh artis.

Kenapa Kompleks Gurney? Ini kerana SENIMAN mempunyai pengaruh di kalangan media. SENIMAN dengan ikhlas hati ingin membantu Kompleks Gurney di mana ianya di bawah MARA, 100% anak Melayu. SENIMAN bekerjasama dengan Kompleks Gurney dengan membantu mempromosi Kompleks tanpa meminta 1 sen pun. Itu tanggungjawab sosial SENIMAN. Jika tidak, anda juga langsung tidak pernah menjejakkan kaki ke Kompleks Gurney yang cuma sepelaung dari rumah anda bukan?

Jika mahukan maklumat lebih lanjut, jangan diukur dengan pandangan sebelah mata hanya pada suatu petang jam 6.30. Sebagai seorang yang berpelajaran, terdidik dengan masakan enak ibunya, anda harus bijak mencari maklumat yang tepat.

Alhamdulillah, para SENIMAN dan exconya telah berjaya memberikan publisiti yang meluas kepada Kompleks Gurney melalui sebaran akhbar dan TV, itupun jika saudara membaca suratkhabar dan menonton TV Melayu.

Nama-nama gerai dipilih dari tajuk-tajuk Filem bukan gimik, SENIMAN adalah penggerak setiap filem dan drama. Itu juga salah satu cara untuk memperkenalkan hasil karya ahli SENIMAN kepada masyarakat seperti anda dan rakan-rakan yang tidak pernah ambil peduli.

Tak kisahlah jika anda membenci artis Malaysia. Itu hak anda. Namun jangan ingat artis Malaysia tidak bersekolah tinggi seperti anda. Jika masyarakat biasa ada yang berjaya dan ada yang kandas, masyarakat SENIMAN juga hanya manusia biasa yang menerima ketentuanNYA.

Ikhlas, jika anda seorang anak Melayu jujur, sila hubungi saya untuk maklumat lanjut samada melalui admin@seniman.com.my ataupun http://facebook.com/shahrizamahmud
ATAU boleh mencari saya di Bazar Ramadhan SENIMAN. Bukan untuk memujuk anda memuji kami atau mempromosi SENIMAN tetapi untuk melaksanakan tanggungjawab memberi penerangan tepat kepada anda dan rakan-rakan tentang perjuangan PERSATUAN SENIMAN MALAYSIA.

Alhamdulillah, kami redha dengan rezeki yang diberikan Allah s.w.t selama Bazar ini beroperasi dan ianya cukup memberansangkan.

TERIMA KASIH.
Salam Ramadhan.
SHAHRIZA MAHMUD
http://www.seniman.com.my

Pedang Bulan said...

To Miss Shahriza: Well said dear.. (Pasta Goreng terbaek!)
To Miss Mariella Liyana : Sorry my dear but you're not in Hollywood :P hollywood takde bazaar ramadhan :)

Arief Arf said...

sis,
kinda.. haha
no fipper lah, unless you wanna buy me a new one can also

hans,
aku dah google tapi aku tak kenal gak.

yobsumo,
meh.
tiz zaqyah??
mane mane!
hahaha

brutalsolo,
wow!!

j.love,
leonardo di caprio? tom hardy?
in your dreams!
hahahah

lia3003,
tu la. tapi bagus la jugak, salah satu cara promosi..

mariella,
hahah.. if hollywood, satu dunia dah datang!

innz,
kuih rempit tu camne?

Arief Arf said...

shahriza mahmud,
salam,

pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kerana sudi datang ke blog saya dan juga meninggalkan komen.

maafkan saya jika post ini dianggap sebagai satu 'hinaan' buat seniman2.
saya tidak pernah berniat untuk menghina, mengejek,
mahupun mencaci bangsa sendiri.

betul, saya tidak menyuruh mereka bermegah mahupun menayang tubuh mereka. apa yang saya ingin suarakan, memandangkan ianya dipanggil bazaar ramadan seniman, peminat ataupun pengunjung mesti tidak mahu melepaskan peluang untuk bertemu dan beramah mesra dengan idola mereka.
namun, hanya segelintir sahaja yang boleh ditemui.

promosi?
saya tidak pernah dengar sebarang promosi pun? saya cuma mengetahui tentang bazar ini pun melalui mulut orang.
cuba baca komen sebelum-sebelum ni.
ada tak orang yang kenal?
nampaknya 99% daripada pengkomen blog ini juga tidak pernah tahu tentang kewujudan bazaar ini.

saya juga tidak pernah membenci artis/seniman tempatan. malah, saya turut menyokong mereka.

kalau tidak, masakan saya pergi ke sana?

bagi saya, tujuan blog post ini hanyalah sebagai satu review, dan seperti biasa, tak semua review tu indah belaka, benar?

blog post ini juga bertujuan untuk memberi tahu tentang pengalaman dan pendapat saya mengenai bazaar tersebut.
ya ini kali pertama saya menjejakkan kaki ke sana,
and as they say, first impression counts.

mungkin, bagi anda, kata-kata saya terlalu keras.
saya memohon maaf sekiranya pihak anda terasa, kerana saya langsung tidak berniat untuk menjatuhkan seniman2 tanah air, mahupun mempertikaikan tindakan2 seniman negara.

diharap blog post ini dapat menjadi sebagai kritikan membina dan menjadi pemangkin kepada semua warga seniman yang bertungkus lumus menjayakan bazar ini untuk melipatgandakan usaha.

sekali lagi, saya memohon maaf sekiranya terkasar bahasa,
dan yang pasti, saya akan mengunjungi anda di bazaar dalam masa terdekat, insya Allah.

Salam Ramadhan.

shima said...

yang part last skali tuh i suke.haha.lagi lagi lisa surihani kannn.hee.:)

Izyan Darling said...

bazar ramadhan seniman ni adalah bazar ramadhan paling tenang. nak tau kenapa? sebab tak sesak, tak ramai orang, tak perlu berebut-rebut, bersesak-sesak & tak perlu beratur pun nak beli.
i've been there a few times, say 5 times or so but the few times that i went to, i am utterly disappointed with it. i would rather go to bazar ramadhan datuk keramat, bersesak2, sanggup beratur nak beli roti john sebijik atau murtabak sekeping.
makanan2 yang dijual di bazar ramadhan seniman tak semeriah di bazar2 ramadhan lain. pernah sekali beli kuih sagu dari salah satu gerai situ. RM2 untuk 5 keping. bawak balik rumah, bau masam, kelapanya dah nak basi atau dah basi. since it's so near to the house, i went back and returned the kuih sagu & asked for my money back.
it may be only RM2 but kalau menjual, biarlah benda yang elok, kan?

el said...

hahaha mcm2 ada..tu yg adnan sempit
nti mkn jgn terkepit2 ok hehehe

Obefiend Weiland said...

bila aku dengar tak banyak orang terus aku nak pergi

kenapa?

pasal aku melayu high class. bagi aku bersesak sesak itu untuk melayu kelas rendah tak sama KASTA dengan aku melayu kelas BRAHMIN.

kenapa harus aku bersentuh kulit dengan melayu sarap?

haruskah aku menyedut udara yang dikotori bau mulut melayu busuk?

nah!

seniman tahu target demografi mereka. Targetnya melayu kelas atas AL LUPA DIRILUL macam aku. Bagus betul bazar macam ni. Less hassle.. and less malays to be bothered with

Mungkin tahun depan senima boleh buat bazar bertemakan Hollywood pulak. Terasa nak makan MURTABAK INCEPTION. pasal murtabak INCEPTION ada KICK bro!

get it? Inception? Kick? Nolan? anyone? get the joke?

anyways...

Seriously this is a brilliant move by seniman. Siap ada parking banyak ye? BETTER!

I mean in my taman there is always no PARKING at the bazar. Lepas tu melayu parking tepi jalan. Double park. Semakkan jalan. Jalan jadi macam longkang tersumbat. TAK ADA MORAL PUNYA MELAYU. nama aje puasa tapi parking pun tak reti nak elok elok. Tambah dosa sahaja!

Seniman berfikiran jauh. Bila banyak parking tak ada lah panas hati. Nampak TERSUSUN dan SMART. Fasilitasnya terancang. Baru lah melayu alaf BARU. Kalau sampai millenium ke empat pun masih nak bersesak.. masih nak parking macam JALAN KEPALA BAPAK KAO buat apa?

kan?

majulah sikit

Syabas seniman atas penganjuran BAZAR MODEN serba HI TECH macam yang ada ini. Melayu Brahmin Al Lupa Dirikun macam aku ucap terima kasih banyakbanyak..

harap buat lagi tahun hadapan. Kalai boleh tukar makanan melayu kepada makanan barat. baru kelas. Lidaj aku tak reti makan makanan orang kampung ni.

so seniman.. make it work. and DO IT quick

Posts you might like

Related Posts with Thumbnails